August 13, 2013 in Nyheder

Vi var på Sziget Festival 2013

Som anglofil dansker er det ikke umiddelbart nærliggende at tage til Ungarn for at se koncerter. Ikke desto mindre gik turen onsdag 7. august mod Budapest, hvor 2013-udgaven af Sziget Festival allerede var godt i gang. Sædvanligvis, når jeg tager på udlandstur, er jeg ret godt forberedt og kender en del til min destination. Denne tur var en rimelig stor undtagelse, hvilket kun var med til at gøre the excitement større forud for turen.

Fra vi rammer Billund Lufthavn, og min rejsekammerat Calle får konfiskeret en Albani Giraf i sikkerhedskontrollen, står det klart, at vi kommer til at indtage umenneskelige mængder alkohol på turen. Én ting jeg vidste om Budapest og Østeuropa var, at alkohol er billigere at få sine beskidte fingre i end i Danmark. Så det tegnede særdeles lovende.

På Sziget Festival er der store camping-arealer som vi kender det fra danske festivaler, men udsigten til 35 graders varme + det faktum, at vi kunne bo på et 4,5 stjernet hotel tæt på festivalen til næsten ingen penge, gjorde at vi valgte sidstnævnte mulighed og checkede ind på Danubias Grand Hotel.

Som det sømmer sig for fulde mennesker ryger vi direkte afsted mod festivalpladsen på trods af, at klokken nærmer sig 02. Det scenarie minder lidt om, hvordan jeg første gang oplevede Roskilde Festival og jeg er faktisk vild med det. Der er et eller andet specielt ved at ankomme i sin egen kæmpekoger til en festival, hvor alle fester og har det fedt.

Torsdagsprogrammet var ikke voldsomt interessant, så efter at have vandret lidt rundt og drukket drinks, fortrækker vi til hotellets pool(bar). Den dag stod termometeret i skyggen på 42 grader…

Meantimes udsendte på Sziget. I 40 grader. Efter at have vandret gennem byen i en time...

Meantimes udsendte på Sziget. I 40 grader. Efter at have vandret gennem byen i en time…

Fredag rammer vi Mystery Jets kl 16 og får en fremragende koncertoplevelse. London-bandet har gennemgået noget af en forvandling siden debutalbummet i 2006, men det har de fleste af datidens store britiske indiebands, så det er vel meget forventeligt. Jeg har været lidt træt af deres stilskifte, men fredag i den bagende budapester-sol (som vel i princippet er den samme som danskersolen) er deres rolige guitardrevne poprock lige det, der skal til. Nye skæringer som ‘Someone Purer’ fungerer særligt godt før forløsningen med ‘Young Love’ og ‘Two Doors Down’ bliver serveret til publikums store fryd.

Mystery Jets Sziget Festival

Et flot iPhone-billede fra Mystery Jets-koncerten…

21:30 sker det jeg har ventet på, siden jeg lagde min Liam Gallagher attitude overfor Blur på hylden for et par år siden. De ikoniske briter går på scenen og fyrer op for ‘Girls and Boys’, der sætter gang i et 17-sanges langt vanvidsridt. Fede koncerter er fede, men fede koncerter med legendariske bands, der har sat et enormt aftryk på musikhistorien er SINDSSYGT fede. Jeg har svært ved at skrive så meget om den koncert.

Hvordan forklarer man med ord, hvor stor en oplevelse den slags er? Måske havde det været nemmere, hvis der ikke var røget de velkendte 15 fadøl i svælget før koncerten… Det var i hvert fald sjovt og jeg kan huske, at ‘There’s No Other Way’, ‘Country House’, ‘Tender’ og ‘This Is A Low’ var voldsomme. ‘Song 2’ er selvfølgelig orgasmisk, det ved alle på forhånd, men det gør den trods alt ikke mindre orgasmisk at opleve live.

Under Blur-koncerten lægger jeg for første gang mærke til, hvor god en publikumskultur, der er på Sziget. En mexikansk gut kan se sine venner stå et par meter fremme, men bliver alligevel stående alene fordi han ikke vil være en nar overfor dem, der har stået i kø lang tid. En stor kontrast til, hvor store idioter vi danskere egentlig er, når vi går til koncerter (særligt på festivaler). Jeg gav mexikaneren en tår af min øl og følte mig storsindet.

Jeg har intet positivt at sige om lørdag d. 10. august.

Søndag var humøret dog højere, bl.a. fordi den stod på the Cribs og senere Franz Ferdinand, der var et af de første rigtig fede livebands jeg har oplevet i mit korte og lange liv.

Cribs var en energisk oplevelse i Sziget Festivals svar på Roskildes Arena-telt, A38 Stage. Desværre var lyden helt forfærdelig i det store telt, så det er ikke en af de koncerter, der vil blive husket for andet end energien. Og den “spand” med Cuba Libre, der hurtigt forsvandt…

Franz Ferdinand på festivalens hovedscene var til gengæld en af de bedre. Franz har efterhånden også så mange sikre hits på setlisten, at de ikke kan andet end at få publikum i ekstase. Alle der har oplevet sange som ‘No You Girls’, ‘Do You Want To’, ‘Michael’, ‘This Fire’ og naturligvis kæmpehittet ‘Take Me Out’, kan skrive under på, at det er pissefedt. Vi trækker danskerkortet lidt inde i koncerten og maser os helt frem, hvilket understreger, hvor stor en nar man kan være, når alkoholen spiller ind.

Ikke desto mindre er der en voldsom fest på de første 20-30 rækker. På Sziget er vagterne noget mere large, når det kommer til crowdsurfing og ‘sidde-på-skuldrene’, hvilket bare gør et eller andet ved stemningen, der stiger et par takker. At sidde på skuldre med et udstrakt Dannebrog mens Franz Ferdinand spiller ‘Jacqueline’ er da også et minde, der vil blive hos mig et år eller to.

En DJ står for det afsluttende show på Sziget Festival 2013, hvilket vi tager fra VIP-balkonen fordi vi ikke kan lide tækno og har brug for at føle os lidt bedre end folket på gulvet ude foran scenen. Jeg er dog åbenbart ved at blive mere tolerant, når det kommer til forfærdelig lortemusik for jeg nyder oplevelsen. Egentlig har det intet med den forfærdelige musik at gøre – det er synet af 20-30.000 mennesker, der hopper og danser, som er helt fantastisk. Så tak til David Guetta og hans computer for den oplevelse…

Sziget Festival 2013

Sziget Festival kan i den grad anbefales. Det er langt billigere end i Danmark – fadøl til 18 DKK og drinks til ca 27. Publikum er generelt 20-30 år gamle og kommer fra rigtig mange forskellige lande verden over. Eftersigende er kun 10% fra Ungarn, så hvis man hader ungarere skal det ikke afskrække en (omend det ville være underligt at rejse til Ungarn…).

Sjov oplevelse!

Posted by and tagged as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *